top of page
  • al384301

Innovació a les aules: un repte de l'escola rural

Actualizado: 27 abr 2021



Col·legis CRA a la província de València

La província de València compta a hores d’ara amb 25 CRA, Col·legis Rurals Agrupats, que segons detalla el Diccionari del Sistema Educatiu Valencià, és l’agrupació d’unitats de col·legis públics d’educació infantil i primària que existeixen en una o varies localitats. D’entre les característiques més significatives d’aquests col·legis trobem que el número màxim de localitats no ha de ser superior a sis, que el número màxim d’unitats integrades no siga superior a divuit i que la distància màxima entre les localitats no siga superior a 30 km.


Actualment els CRA de la província de València atenen a 5000 alumnes aproximadament i són centres allunyats de les aglomeracions urbanes, per aquesta raó es consideren com a escoles rurals, que són aquelles que amb les seves pròpies característiques són diferents a l’escola urbana. Entre les característiques més destacables entre els dos tipus d’escoles trobem el nivell de digitalització. Introduir els col·legis en el món digital s’ha convertit en una necessitat i així ho afirma Cristóbal del Campo, professor de l’àrea de Didàctica i Organització Escolar de la UV: «A més d’Introduir la tecnologia com a mitjà de comunicació s'ha d'introduir al procés d'ensenyament-aprenentatge de manera transversal, és a dir, anant més enllà de "pujar a l'aula d'informàtica" o fer servir la pissarra digital», subratlla del Campo.


CRA Benavites - Quart de les Valls

D’entre els 25 col·legis rurals de la província es troba el CRA Benavites - Quart de les Valls, situat a Quart de les Valls, com el seu propi nom indica, un xicotet poble del Camp de Morvedre. L’any 2020 el diari El Levante publicava una noticia que assenyala aquest centre com un exemple d’innovació, implicació i experimentació dins de la comunitat educativa i això li ha permès ser una escola referent a nivell internacional.

Font: El Levante


Cristóbal del campo considera que «les característiques de l'escola rural són una oportunitat per a desenvolupar un projecte educatiu coherent amb la diversitat i complexitat de la vida actual». Alguns dels exemples innovadors que trobem al CRA Benavites- Quart és la seva posició davant les tasques escolars. El centre opina que no en són necessaris, desmotiven a l’alumnat, angoixen a les famílies, que creen desigualtats i per tant, que si es posen, han de ser els estrictament necessaris i amb una finalitat molt clara. Per això consideren que també existeixen altres tipus de deures que els semblen més interessants i pensen que la tecnologia s’ha d’aprofitar com una eina motivadora i positiva per a l’alumnat.

Font: Elaboració pròpia

Els projectes d’aquest centre es basen en una idea fonamental, la participació. Aquesta característica apareix de manera implícita en el concepte d’escola que la defineix com una comunitat educativa integrada per docents, alumnes i famílies. El conjunt de tots ells treballen en consonància per a millorar els resultats acadèmics de l'alumnat, a més d’optimitzar la convivència del centre escolar. Des del centre indiquen que aquesta és una metodologia innovadora de la que tots formen part.

«TRANSFORMACIÓN DE UN CENTRO PÚBLICO: CEIP ROSA SERRANO Y CRA BENAVITES-QUART»

Font: Elaboració pròpia

Innovació i tecnologia

Les metodologies per a innovar i introduir la tecnologia en els centres educatius no sempre són fàcils, i les escoles rurals poden trobar desavatatges a l’hora de competir al mateix nivell que altres col·legis que compten amb més infraestructures, espai i financiació. Per a Del Campo «les característiques de l'escola rural són una oportunitat per a desenvolupar un projecte educatiu coherent amb la diversitat, complexitat de la vida actual» i a més assenyala que «el món digital a afavorit a l'escola rural a superar l'aïllament que suposadament té respecte de les escoles de la metròpoli».


Les ferramentes que ofereix la tecnologia i les eines de comunicació dins de l’escola, ajuden a enregistrar i controlar una gran varietat d’experiències didàctiques que permiteixen fins i tot als alumnes d’infantil treballar de forma pràctica i didàctica amb processos complexos.


Roser Boix Tomàs, llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació i doctora d’aquesta disciplina, és professora del Departament de Didàctica i Organització Escolar. En aquesta entrevista parla de la importància d’entendre l’escola rural com un espai d’innovació.


D’altra banda, Edu Cayuela, Cap d’Estudis i professor del CRA Benavites - Quart de les Valls assenyala la importància d’educar als alumnes en un entorn digital que els prepare per al món actual. Cayuela asegura que el valor de ser una escola rural és «ser una xicoteta familia que treballe mitjançant la participació» i afirma que és important acceptar els nous reptes del entorn tecnològic i l’àmbit educatiu.


Les aules del futur

Les noves tecnologies i internet han augmentat al llarg dels últims anys les possibilitats d’interacció i comunicació. Del Campo defineix aquesta característica com «el accés al coneixement que físicament no ens pot arribar». Per això, considera que garantir una bona connexió d’internet a les escoles, en aquest cas rurals, és fonamental. A més, el docent diu sobre la futura metodología docent que «es basarà en l'anàlisi de dades, essent coherent amb el desenvolupament del coneixement i la ciència actuals».


Parlar per tant d’escoles rurals com a escoles allunyades de la realitat i del món modern, no és coherent ja que, encara que no compten amb les mateixes oportunitats en algunes ocasions, els docents, els alumnes i les famílies sempre troben espai per a la innovació. Josep Sors i Sala en la seua memòria de recerca per a la introducció de noves tecnologies de la informació i la comunicació diu : «Internet és un mitjà per aconseguir part d’una igualtat d’oportunitats. El fet de poder accedir a una gran quantitat d’informació fa que l’escola rural no estigui tancada en si mateixa».




135 visualizaciones
bottom of page